Bun venit la Zahnarzt Hermannstadt - Dental Clinic

Telefon: 0749214341

Abordarea copilului in cabinetul de medicina dentara

Experiența neplăcută suferită de un copil în cabinetul de medicină dentară poate avea influenţe negative asupra psihicului acestuia, ducând la dezvoltarea unor fobii, a acceselor de anxietate şi uneori chiar la atacuri de panică.

Soluţa pentru a scuti copilul de aceste neplăceri o reprezintă vizita în cabinetele de medicină dentară în care medicii sunt pregătiţi să abordeze un copil. Vizita copilului la medicul dentist care este sortită eşecului, devine pentru actualul copil dar viitorul adult un motiv de teama faţă de medic în sine și implicit motivul sănătății orale si generale precare.

European Journal of Dentistry. 2011 Apr; 5(2): 186–190, a publicat un articol referitor la perceptia copiilor despre medicul dentist si ce ar trebui sa foloseasca medicul pentru a imbunatati practica lor. Acest studiu a evidentiat faptul ca, copiii au preferinte concrete despre felul in care trebuie sa arate doctorul si clinica si dezvolta frici concret identificabile asociate vizitei la medicul dentist. Este impoprtant de precizat faptul ca, cel mai frecvent, copii isi exprima concret preferintele referitoare la felul in care trebuie sa arate medicul dentist si clinica dar cel mai important, preferintele fata de atributele personale ale doctorului, si anume, blandete, disponibilitate de a asculta, competenta profesionala. Aceste atribute determina in esenta perceptia copilului despre medicul dentist.

Pentru prevenirea unor experiențe neplacute, este necesar ca primul contact cu medicul dentist sa aiba loc la o varsta cat mai frageda, iar familiarizarea cu cabinetul de medicină dentară sa se realizeze treptat. Scoala Stomatologica Britanica recomandă ca prima vizită la dentist sa aiba loc in jurul varstei de 3 ani. Este într-adevăr o vârstă fragedă dar statisticile demonstrează că peste 20% dintre copii au deja așa-numitele "carii de biberon", care apar aproape de erupția dinților în cavitatea bucală- în jurul vârstei de 1an,  aceast procent fiind în continuă creștere. Abordarea  corespunzătoare din partea medicului dentist și încurajarea din partea părinților, îl va ajuta pe copil să nu dezvolte anxietati.

Cel mai important este construirea unei echipe formată de medic si personalul medical-copil-parinte. Este esential ca aceasta echipa sa functioneze si sa fie pe aceeasi lungime de unda. Nu se poate renunta la nici un membru al acestei echipe si toti trei sunt la fel de importati.

Pregatirea copilului incepe acasa. Parintele trebuie sa gaseasca un medic care sa fie potrivit pentru copilul sau din toate punctele de vedere: profesional, vocational, etc. Ulterior, tot parintele este acel care trebuie sa-i creioneze copilului, pe intelesul lui, de exemplu printr-o poveste, ce inseamna medicul stomatolog, cu ce se ocupa el si cum arata locul in care acesta isi desfasoara activitatea. Este total gresit ca un copil sa fie dus la cabinetul stomatologic, pus in fata medicului stomatolog si asezat pe scaunul acestuia, fara o prealabila pregatire si fara prealabile explicatii. De fapt aceasta este cea mai frecventa gresala, care de cele mai multe ori duce la eșec. Este de dorit ca parintele se inteleaga faptul ca universul copilului este limitat dar ”in constructie” si ca el, parintele, are un rol important in dezvoltarea lui.

In practica noastra medicala, ne lovim mult prea des de un principiu total gresit, care apartine unui tipar educational vechi si care trebuie categoric demontat: multi parinti isi abordeaza propriul copil cu sintagma”daca nu esti cuminte o rog pe tanti doctor sa iti faca o injectie”. Este o abordare fundamental gresita care poate avea repercursiuni grave asupra psihicului in continua modelare a copilului. Este foarte important ca parintii sa prezinte medicul ca pe un prieten, nu ca pe un dusman gata sa pedepseaca sau sa raneasca micutul pacient.

Pacientii de orice varsta trebuie sa inteleaga ca vizita la medicul stomatolog si in general la medic trebuie sa fie periodica, de control, de intretinere  si confirmare a starii de sanatate, si nu obligata de o suferinta acuta. In ceea ce priveste copiii, acest aspect este foarte important, intrucat copiilor li se implementeaza de la o varsta frageda o conduita medicala care trebuie sa fie respectata de acestia toata viata; ei de mici trebuie responsabilizati si din punct de vedere medical.

Asist.Univ.Dr. Cristina Adriana Dahm,
medic medicina dentara, Doctor in Stiinte Medicale, Competenta in Implantologie Orala, SC Zahnarzt Hermannstadt SRL

Share:

Comments are closed.

Cabinet Sibiu

Romania, Sibiu,
Str. Dimitrie Cantemir Nr.20

Cabinet Orlat

Romania, Orlat,
Str. Avram Iancu Nr. 637

Contact Sibiu

0749.214.341
0269.252.243 info@dentalsibiu.ro

Contact Orlat

0749.214.341
0369.445.894 info@dentalsibiu.ro