La bebelusi si copiii mici, oasele maxilare nu sunt destul de dezvoltate astfel incat sa aiba loc toti dintii permanenti. De aceea, mai intai erup cei 20 de dinti de lapte (aceasta denumire provine de la culoarea lor laptoasa). Mai tarziu, o data cu cresterea si dezvoltarea acestor oase si a capului copilului, se va creea spatiu suficient si vor erupe cei 32 de dinti permanenti.
Ca si informatie importanta pentru parinti, perioadele de eruptie ale dintilor sunt foarte bine cunoscute iar medicul stomatolog va poate indruma.
Eruptia dintilor de lapte incepe la bebelus in jurul varstei de 6 luni, poate fi insotita de simptome precum febra, diaree, lipsa poftei de mancare si implicit scadere in greutate, durere sau disconfort local, hipersalivatie. Definitivarea acestei eruptii are loc in jurul varstei de 2 ani jumatate.
In jurul varstei de sase ani, incepe in gura copilului procesul de eruptie al dintilor permanenti, care incepe cu molarul de sase ani. Acesta se regaseste asa cum se poate vedea si in fotografia alaturata, in spatele tuturor dintilor si este mai voluminos decat dintii de lapte. Initial erup molarii maxilarului inferior apoi cei superiori. Acest molar este foarte important pentru ca el va fi cel mai vechi dinte pe care il regasim in gura adultului, dar dupa eruptie este cel mai inalt dinte din gura copilului si reprezinta punctul de plecare pentru multe modificari de muscatura care vor urma, de aceea este foarte important ca sanatatea lui sa fie intacta.
Din pacate multi parinti sunt de parere ca procesele carioase ale dintilor de lapte nu sunt importante, pentru ca acesti dinti vor fi inlocuiti. Trebuie sa stim ca dintii de lapte il ajuta pe copil sa mestece alimentele si de asemenea, foarte important, pastreaza spatiul pentru dintii permanenti care vor urma. Din acest motiv este important ca dintii de lapte sa nu prezinte carii si in special molarul de sase ani sa fie de asemenea pastrat sanatos.
Intrucat cariile dentare sunt generate de bacterii, trebuie stiut ca aceste bacterii pot fi transmise si de catre mama sau de catre persoanele care ingrijesc copilul. Aceste bacterii formeaza o masa lipicioasa care se gaseste intre dinti, la nivelul gatului dintelui- respectiv langa gingie, pe suprafata dintelui, si nu poate fi indepartata decat cu un periaj dentar riguros.
Aceste bacterii au capacitatea de a transforma alimentele dulci in acizi care ataca smaltul dentar si extrag calciul din el. Primele semen ale unei carii dentare sunt date de catre pete albe cretoase la nivelul dintilor. Ulterior acestea se rup si astfel rezulta craterul cunoscut sub denumirea de carie dentara. Acesta poate fi oprit in evolutie prin tratament stomatologic. Daca tratamenul stomatologic intarzie, cariile evolueaza si apar primele dureri. Aceste dureri denota faptul ca distanta dintre caria dentara netratata si nerv este destul de mica si trebuie luata in considerare si varianta tratamentului radicular, reprezentata de scoaterea nervului si tratarea radacinii. In cele mai nefericite situatii dintele trebuie indepartat complet si inlocuit cu un implant dentar sau optat pentru o variant protetica.
Recomandarea noastra este ca parintii sa fie un exemplu de igiena si ingrijire pentru copil. Incepand cu varsta gradinitei, copilul trebuie sa se spele singur pe dinti, evident sub riguroasa supraveghere a parintelui.
De asemene, controalele regulate la cabinetul de medicina dentara sunt foarte importante, intrucat informeaza parintele despre sanatatea orala a copilului si la fel de important, familiarizeaza copilul cu conduita medicala.
Sef Lucrari Dr. Cristina Dahm
Medic stomatolog
Doctor in Stiinte Medicale
Competenta in Implantologie Orala
Zahnarzt Hermannstadt
Orlat, Str. Avram Iancu, nr.637