Având în vedere că tot mai mulți adulți se confruntă cu probleme dentare tot mai ample, este important să construim un „management” de întreținere și implicit sănătate a cavității bucale.
Dentiția temporară (de lapte) este foarte importantă, din multe puncte de vedere: asigură copilului posibilitatea de a mesteca, de a vorbi, considerentul estetic trebuie și el amintit, și foarte important, dinții temporari mentin spațiul pentru dinții permanenți ce vor urma.
Vârsta de cotitură când în cavitatea bucală a copilului încep să se găsească atât dinți temporari cât și dinți permanenți, este vârsta de 6 ani. În jurul acestei vârste, în cavitatea bucală a copilului, în spatele tuturor dinților prezenți, erupe primul molar permanent, numit molarul de 6 ani.Din păcate, acest aspect nu este de notorietate, motiv pentru care, de cele mai multe ori, acest dinte dezvoltă diverse patologii dentare începand cu cariile simple și complicate, afecțiuni ale parodonțiului marginal, până la afecțiuni care interesează nervul și care impun manopere invazive de scoatere a nervului sau chiar a întregului dinte.
Lucrul pe care l-am întâlnit frecvent și pe care vreau să-l evidențiez este faptul că mulți părinți nu cunosc faptul că primul dinte care erupe în cavitatea orală a copilului este molarul de șase ani și nu grupul frontal așa cum se crede.
Din acest motiv, molarul de 6 ani este tratat cu indiferență crezând că este un dinte temporar. Confuzia apare deoarece molarul prim permanent este un dinte accesional (de completare) ce va erupe în spatele ultimului „dinte de lapte”, Concepția că mai întâi trebuie să „cadă” un dinte ca să fie înlocuit este derutantă și ne dorim să fie demontată.
Consecințele pierderii acestui molar sunt resimțite de către pacienți atunci când este prea târziu și tratamentul trebuie să fie protetic sau implantologic, decizia finală rămânând întotdeauna la latitudinea pacientului.
Cererea pacienților este să primească un tratament care sa optimizeze mai multe aspecte: funcțional, estetic și financiar. Provocarea este concilierea acestor aspecte, căutând să se obțină cele mai bune rezultate prin folosirea unor metode și materiale care să respecte parametrii biologici si care să redea pacienților confortul funcțional și estetic de care au nevoie.
Controalele periodice care sunt de mare importanță, întrețin sănătatea oro-dentară și, foarte important, ne ajută să venim în ajutorul micilor pacienți prin informarea părinților despre statusul cavității bucale, implicit stadiul erupției dentare și nu în ultimul rând, ne permit activități de profilaxie, reprezentate de igienizări profesionale, fluorizari profesionale și sigilări dentare.
Sef Lucrari Dr. Cristina Dahm
Medic stomatolog
Doctor in Stiinte Medicale
Competenta in Implantologie Orala
Zahnarzt Hermannstadt
Orlat, Str. Avram Iancu, nr.637