Cum ati dormit azi noapte? Cu siguranta sunteti des intrebati de familia dumoneavoastra si de prieteni. Din nefericire, de multe ori trebuie sa raspundeti la aceasta intrebare cu “nu prea bine”, atunci cand anumite dureri, necunoscute de dumneavoastra, nu va dau pace. Motivul acestor dureri poate fi reprezentat de aceste 3 litere DCM, (disfunctie cranio mandibulara). Acestea sunt difuze, pot cuprinde fata, articulatia temporo-mandibulara, pot radia pe suprafata intregului cap, gat, spate, uneori pana chiar la genunchi. Simptomele frecvente pot lua forma unor ameteli si/sau tinitus (tiuit in urechi).
Aceasta afectiune, poate avea diferite forme care trebuiesc investigate individual de medicul dumneavoastra currant, in special medicul stomatolog, intrucat motivul principal este reprezentat de suprafetele ocluzale ale dintilor.
Disfunctia cranio-mandibulara poate apare atat in randul copiilor cat si in randul adultilor, avand simptomatologie diferita. Aceasta simptomatologie este in sine o combinatie a mai multor factori. De cele mai multe ori este vorba despre o malpozitie a dintilor arcadei mandibulare in raport cu dintii arcadei maxilare. Un alt factor poate fi reprezentat de o lucrare protetica incorecta care a distrus echilibrul ocluzal. Acest lucru conduce la contacte ocluzale premature, care peste zi nu sunt sesizabile dar care in cursul noptii, conduc la parafunctii.
S-a demonstrate o legatura clara de cauzalitate intre disfunctia cranio-mandibulara si bruxism. Aici este foarte importanta statura, postura trunchiului si implicit a coroanei vertebrale si musculatura gatului. O postura gresita si necorectata conduce in timp la simptomatologia dureroasa a disfunctiei cranio-mandibulare. Aceasta afectiune, datorita simptomatologiei sale zgomotoase poate scade calitatea vietii pacientului pana int-atat incat acesta va avea tendinta de a se izola de familie si prieteni.
Disfunctia cranio-mandibulara se poate trata?
Da, de catre un medic cu competent profesionala in aceasta directie.
Disfunctia cranio-mandibulara este o ramura tanara a medicinii dentare dar o patologie tot mai frecventa in randul pacientilor. Avand in vedere ca motivul acestei disfunctii se afla undeva la nivelul craniului intre cele doua arcade dentare si articulatia temporo-mandibulara, este clar ca este vorba despre o malpozitie a celor doua arcade dentare.
Intrucat simptomatologia cuprinde o arie extinsa, terapia acestei afectiuni este realizata in contextul de interdisciplinaritate a mai multor specialitati medicale.
Cu cat colaborarea interdisciplinara este mai buna, cu atat calitatea actului medical este mai crescuta si vindecarea mai sigura.
Sef. Lucr.Dr. Cristina Dahm,
Medic medicina dentară,
Doctor in Științe Medicale,
Competență în Implatologie Orală
Zahnarzt Hermannstadt, www.dentalsibiu.ro